Nedělní ze Zruče nad Sázavou

20.11.2016 21:12

Přeci jen jsem se rozhodl jet na ten delší okruh. Ale mělo to být v pátek.

Ráno jsem byl tak nějak v poklidu, vstával v šest, kafoval, zkoumal trasy, najednou bylo po osmé a tak jsem se jal chystat pozvolna na cestu. Vyrazit jsem chtěl kolem osmé a natáhlo se to na devátou - ta hodina a kus mne pak citelně chyběla. Řetěz byl promazán, vidlice taktéž, stroj trochu vyšůrovaný (nevím proč to vlastně dělám, když je to vždy pak šíleně zabahněné). Naloženo do auta a mohlo se jet. Před Chocerady jsem zastavil a fotil mlhu v údolí. Na mostě se auto chovalo divně, jako bych měl poloprázdné gumy (tedy ne že bych je neměl podhuštěné) - před koncem mostu je třeba zabrzdit a přejet železnici - auto drobet sáňkovalo - no jo  - námraza! Hnedle jsem jel opatrněji, ale bylo to jen na tom mostě. V nějaké vesnici před Kácovem opravovali silnici, ale v neděli tam nikdo nebyl a tak to šlo projet, i když povoleno měl jen bus - když projede velkej i malej to dá.

Do Zruče jsem dorazil na desátou, připravil kolo, vyrazil, po 200m se zase vrátil pro mobil a zase vyrazil. Ta lesní cesta byla fakt blbě jetelná. Nejprve řádili lesáci, jak těží dřevo, pak kanci, jak těží dobroty a kdoví jaká další zvěř. Vyškrábal jsem se s malým zakufrováním na rozhlednu Babka a šel se rozhlížet. V dáli byla vidět další - Petrovice II, ale tu dám někdy jindy. Mají tam altánek a v něm dřevěnou Babku - dvoumetrovou!

Z Jiřic jsem se probahnil luční cestou do Lipiny a následně dojel do Zbraslavic. A to byl ten špatný den, protože v zámeckém pivovaru mají středa a pátek. Pivko tedy v Hubertu (a česnečku). Docela pěkně opravují místní tvrz, ale bude to chtít ještě hodně času. Dojel jsem do Zdeslavic, prvních toho dne. Po nějakých 5 - 7 km byly další Zdeslavice. Pak byla v plánu rozhledna Bohdanka - bohužel však zavřená - měl jsem sto chutí vylézt tam na černo, ale dneska jsou všude kamery a nebudu si zadělávat na problémy. Vyfotil jsem tedy alespoň dřevěnou faunu (několik soch zvířat, asi pro děti, hlavně ten sup nad vchodem) a nakvašeně odjel. Do dalších Zdeslavic.

Vedle na mne nyvě zírali nějací tuři, či co to je za skot? Ale vypadali hezky, takový chlupáči s rohama po straně. Téměř podél potoka jsem dorazil do Ledče nad Sázavou, vyfotil narychlo hrad a dal druhé pivko.

Už před tím, cestou, mi došlo, že to nestihnu do slunka západu. Z hospody jsem odjížděl před čtvrtou a už už se chýlil západ nad horizontem. Ještě jsem vyblejskl ploché kameny u cesty a přeplánoval zbytek trasy na silnici. Nejsem ochoten blbnout potmě v lese a rozbít si hubu. Na asfaltu to mohu valit přes dvacet a špatné světlo nevadí. Omrkl jsem rudý západ, udělal foto a potmě, kolem páté, dojel k autu, naložil do něj zabahněného bika a vydal se na hodinovou cestu domů.

Hadry šly do pračky, na stroj jsem se vybod, umeju to zítra. Jen večeře a šly se sepisovat zážitky z cesty, dokud si to trochu pamatuju, třídit foto a trasu z Garmina. K tomu pivko, čaj, šťávu s vodou - málo piju!

Novinky

Zloději

04.09.2010 22:31
V sobotu v noci mi ukradli z auta (služebního )  doklady a nějaké drobnosti. V pátek už mě zase vykradli - přes den!!!, přijel jsem večer a okno rozbité na verandě, ale někdo je vyplašil, tak měli připravené věci ve sklepě u okýnka a na verandě, jeden obraz venku, madonnu, starý ...

Dovolená na kole č. 2

22.08.2010 08:44
Včera jsem se vrátil z letošní druhé dovolené, opět na kole. Byl jsem opět  ve Francii, tentokrát Bretaň a Normandie. Koukali jsme na staré šutry (menhiry, dolmeny) a na hromady betonu (válečné bunkry).   Vloni jsem měl jen jednu na 3 (slovy tři) dny - pátek až neděle ve Švýcarsku, podél...

Ryby

06.07.2010 08:56
Včera jsem byl u kamaráda pro nějaké ryby. Už jsem měl od podzimku bělice z velkého rybníka, potom jsem dostal od kamaráda pár kapříků a nějakého lína a teď jsem chtěl zase doplnit osazenstvo o další druhy. Chytali jsme do čeřenu kapry. Přestože jsou u něj přemnožené, přeci jen to šlo špatně - měli...

Úraz

03.07.2010 15:00
  V pátek 25.6.  jsem upadl v práci na beton a tak mě odvezla sanitka na František, kde mi narychlo sešili xicht. Pak mě převezli na Karlovo náměstí, kde se specializují na obličej. V neděli mi ránu zase rozřízli, opravili puzzle - kosti byly nad okem promáčknuté dovnitř a rozlámané, dali...

Dovolená na kole

30.05.2010 08:39
Včera jsem se vrátil z Francie - Provance. Jeli jsme s partou kamarádů, projet se přes nějaké ty hory, když už v naší republice máme jen vyšší kopce. Objeli jsme si mimo jiné kaňon Verdon z obou stran.
<< 8 | 9 | 10 | 11 | 12